כתיבה היא הקול הפנימי של הכותב. לכל אחד ואחת מאיתנו יש דרך ייחודית ומיוחדת להשמיע את קולנו. הכותב משמיע את קולו בכתיבה. כל חיבור העתיד להתפרסם חייב בעריכת לשון בסיום תהליך הכתיבה ולפני פרסום, אך אתם חוששים שעורכת הלשון תפגע בקול הייחודי שלכם, נכון? הרשו לי להרגיע אתכם.
כתיבה, מהי?
כתיבה היא הקול הפנימי של הכותב. היא האמצעי הטוב ביותר בעבורו להביע את עצמו, את הרהוריו, את הגיגיו, את מחשבותיו, את עולמו הפנימי והחיצוני. כשאדם כותב את עולמו הפנימי וכשהכתיבה היא דרך החיים שלו, הוא למעשה משמיע את קולו לעולם. לכל אחד ואחת מאיתנו יש דרך ייחודית ומיוחדת להשמיע את קולנו. הכותב משמיע את קולו בכתיבה. הכותב עומל קשה כדי לחבר את האותיות למילים, את המילים למשפטים, את המשפטים לפסקות, את הפסקות לרעיונות ואת הרעיונות בכללותם לכדי חיבור קריא, בהיר ומעניין שיתחבב על קוראיו ויחבר אותם אל עולמם הפנימי תוך שהוא מטביע בהם את חותמו לתמיד. הייתי אף מעיזה לומר שהכתיבה היא אנרגייה טהורה שמחולל ומעבד הכותב, והיא מועברת אל הקורא ומשפיעה עליו בדרך כלשהי – רצוי לטובה.
כשעורכת הלשון נכנסת לתמונה
כל חיבור העתיד להתפרסם – בין אם עבודת מחקר אקדמי שתוגש לשיפוט ותועבר לרשות הכלל בספריית האוניברסיטה ובין אם ספר שיצא לאור – חייב בעריכת לשון בסיום תהליך הכתיבה ובטרם פרסום. עורכת הלשון תתאים את החיבור לתקני הדקדוק, התחביר והפיסוק של השפה העברית ותוודא שאינו לוקה בארגון הרעיונות והלוגיקה. בכל הנוגע לעבודת מחקר אקדמי תערוך עורכת הלשון עריכה טכנית בהתאם לכללי הגשת עבודת מחקר אקדמית ותסייע ברישום המקורות הביבליוגרפיים.
הכתיבה שלי היא הקול שלי
כותבים רבים חוששים שקולם יאבד בתהליך עריכת הלשון. "הכתיבה שלי היא הקול שלי ואני רוצה שקולי ישמע ללא הפרעות" אומרים כותבים רבים. זהו חשש מובן לחלוטין. הכתיבה היא הקול של הכותב, השופר שלו, הדרך שלו להביע את עצמו ואת רעיונותיו, האופן שבו הוא מבקש להיחשף ולחשוף את עצמו לעולם, האמצעי שלו להשפיע על קוראיו ולהטביע חותם בחייהם ובעולמם. בשל החשש מפגיעה בקולם וברעיונותיהם כותבים רבים מסתייגים מההכרח למסור את עבודתם לידיה של עורכת הלשון ועלולים להסתייג בהמשך מהצעותיה ומרעיונותיה ואף לא לקבלם כלל. אף שחשש זה מובן, הוא נובע מהבנה שגויה של תפקיד עורכת הלשון ושל חשיבותה בהשלמת תהליך הכתיבה.
קדוּשת קולו של הכותב
האם עורכת הלשון פוגעת בקולו של הכותב? לא. עורכת לשון טובה אינה פוגעת בקולו של הכותב. אדרבה, מבחינתה קולו של הכותב הוא קדוש. עורכת לשון טובה תשמור על קולו של הכותב, על רעיונותיו, על דרכי ההתנסחות הייחודיות והאופייניות לו ועל החותם שהוא מבקש להטביע באמצעות מילותיו. עורכת הלשון תקפיד מאוד בתיקוני הניסוח ותעשה זאת במשוּרה ורק כשהדבר הכרחי. עורכת הלשון תקפיד על דקדוק, תחביר ופיסוק ותסייע לכותב להבהיר את רעיונותיו ואת הלוגיקה של החיבור בדיאלוג משותף. הכותב רשאי לדחות את הערותיה של עורכת הלשון אולם עליו להבין שכוונתה העיקרית היא לסייע לו להשלים את תהליך הכתיבה, לעבד אותה, ללטש אותה ולהביאה לכדי שלמות לקראת פרסומה.
השלמת תהליך הכתיבה עם עריכה מקצועית
עורכת הלשון היא השותפה הסמויה של הכותב. היא אמונה על תקינות השפה העברית ועל בדיקת הרצף הלוגי של החיבור. עורכת הלשון אינה מתערבת בניסוח ואינה פוגעת כלל בקולו של הכותב. לקולו של הכותב יש מעמד של קדושה בחיבור. החיבור הוא שלו ולעולם יישאר שלו. עורכת הלשון תסייע לקולו של הכותב להישמע חד וברור ובה בעת נאמן לתקני השפה העברית. עורכת הלשון שלכם – הכתבנית, קסם המילים בקליק – תסייע למילותיכם להתגבש לכדי הקול האמיתי שלכם בעריכת לשון מקצועית שתמנף את חיבורכם קדימה.
אז שנתחיל לעבוד?