אפל השיקה השבוע את ה-iPad, מחשב ה-Tablet הראשון שלה, ואחיו הגדול של מכשיר הסלולר הנייד שלה, ה-iPhone, וכבר מתחיל המירוץ לפיתוח אפליקציות והכשרת מפתחים ומעצבים לכוכב החדש. שניה לפני שהוא מופץ בישראל, רצינו לבדוק מיהם אנשי ההייטק שיוכלו להרוויח ממכשיר ה-iPad

כשחברת אפל הוציאה את ה-iPhone לעולם, רבים מיהרו להספיד אותו. המכשיר, שכמעט כולם הסכימו שהוא נראה ומרגיש נהדר, היה נחות טכנולוגית למכשירים אחרים בני דורו, ובנוסף, סירב לתמוך בתקנים שהיו הסטנדרט בשוק. אבל עם ההצלחה קשה להתווכח - לאחר מאות אלפי אפליקציות רשמיות ו"לא חוקיות", ומספר משתמשים שגדל בהתמדה, ה-iPhone הפך למוצר נחשק מאוד. עכשיו, עם מכשיר ה-iPad החדש שלה, אפל מאיימת לעשות לתעשיית הנטבוקים, את אותה המהפכה שעשתה לתעשיית המכשירים הסלולרים. שניה לפני שהוא מופץ בישראל, רצינו לבדוק מיהם אנשי ההייטק שיוכלו להרוויח ממכשיר ה-iPad. לשם כך, פנינו לחיה בורנשטיין, מנכ"לית דיאלוג - ייעוץ למשאבי אנוש , אורן זיטון, מפתח אפליקציות iPhone ו-Blackberry, ובעליה של חברת WiseMobile , ו- אבירן רווח, בעל הסטודיו Pumika Design המתמחה בעיצוב חוויות אינטראקטיביות לתחום הסלולרי והווב, כדי שהם יסבירו לנו מה דרוש למי שרוצה להיכנס לתחום פיתוח האפליקציות למכשיר זה.
למה בכלל להתמחות בפיתוח ל-iPad?
אם אתם מפתחי סלולר או מעצבים אינטראקטיבים, ואתם תוהים האם להיכנס לתחום הפיתוח למכשיר ה-iPad, שימו לב לשני יתרונות של התחום :
בכל הנוגע לטכנולוגיה, מכשיר ה-iPad לא מביא בשורה חדשה אבל אפל לא בהכרח מתעניינת בעליונות טכנולוגית. אם יש דבר שהחברה מצטיינת בו, הלא זו חווית המשתמש - המכשירים שלה נוחים לתפעול, נעימים למגע וממכרים ברמה שגובלת בפטישיזם וכמעצבים וכמפתחים, תוכלו להגיע לשיאים חדשים של יצירתיות בשל כך, וגם להנות מקהל המעריצים העצום של אפל שרק מחפש אפליקציות חדשות ומעניינות.
היתרון השני נעוץ במנגנון השיווק המשומן היטב של אפל. אם אתם נמנים על מיעוט אנשי ההייטק שיודע איך לפתח למכשיר הזה אפליקציות, כל מה שנדרש מכם יהיה לקבל על האפליקציה שפיתחתם אישור, ואפל תשמח למכור לכם אותה דרך האתר המאוד מצליח שלה, שאינו מוגבל רק לישראל.
באיזו ערוגה צומחים מפתחי iPad?
חיה בורנשטיין: "הסביבה הטבעית ביותר שממנה יוצאים מפתחי iPad היא תעשיית הסלולרי - מפתחים, מעצבים ו-GUIיסטים שעבדו בפיתוח מוצרים למכשירים ניידים. עובדים אלו רכשו את ההתמחות הנדרשת לפיתוח למכשירים נישאים ויוכלו לעבור בקלות לפיתוח אפליקציות ל-iPad".
אבירן רווח: "מעצבים עם ניסיון בעיצוב אינטראקטיבי , או בעיצוב אפליקציות, יוכלו לעבור בקלות לעיצוב ל-iPad. ניסיון בעיצוב ממשקים ותוכנות , בין אם הן רצות על ה-desktop או מיועדות לרשת, גם כן נחשב לניסיון טוב למעצב שרוצה לעבור לעיצוב אפליקציות ל-iPad. מעבר לזה - מכיוון שמדובר במוצר שקהל היעד שלו הוא חובבי מוצרי אפל, רצוי שהמעצב יהיה power-user של iPad בעצמו, כדי להבין מה המשתמש הממוצע שלו ירצה למצוא באפליקציה שייעצב.
ניסיון שכמובן עוזר הוא ניסיון בעיצוב אפליקציות ל-iPhone אבל זה לא מספיק. המסך ב-iPad גדול יותר, יש מקום ללחצנים נוספים והרזולוציה גבוהה בהרבה. המעצב צריך להתאים את האפליקציה למכשיר שבאופיו וביכולותיו, הוא קרוב יותר למחשב נייד מאשר לסמארט-פון. ולא להסתפק בממשק שמתאים ל-iPhone.
סביר להניח שמעצבי UX (חווית משתמש), שיש להם ניסיון עשיר בתחום האינטרנט והסלולר, יוכלו להבין את הצרכים המשתנים מפלטפורמה לפלטפורמה, היות והם עברו את כל השינויים הקיצוניים שהשוק עבר בשנים האחרונות".
אורן זיטון: "מי שפיתח ב-C או ב-C++ יוכל ללמוד Objective C בקלות מאחר והשפות דומות. עם זאת, המעבר מפיתוח למחשב, לפיתוח למכשיר נייד דורש מהמפתח להכיר במגבלות שיש למכשירים ניידים - זיכרון מועט, חיי סוללה קצרים, ומערכת עם אילוצים גדולים בהרבה. בנוסף, על מנת ליצור אפליקציה מצליחה נדרשת הבנה בממשק משתמש, פתרונות יצירתיים להצגת המידע למשתמש והכרות טובה עם היכולות הייחודיות של ה-iPad".
באילו שפות צריך לדבר?
חיה: "שפת התכנות ל-iPad נקראת Objective C 2.0 ובגלל שהיא ייעודית למקינטוש, השימוש בה פחות נפוץ בשוק. הדרישה למתכנתים בשפה זו היא גבוהה, בגלל שהם נדירים. ההצלחה של מכשיר ה-iPhone בשוק הישראלי, וההשקה המתקרבת של ה-iPad בישראל, רק תגביר את הדרישה לכל מי שמכיר את Objective C ומסוגל לתכנת בה".
אורן: " ניתן לכתוב בשפות C/C++ , אבל הן לא השפות הטבעיות לפיתוח ל-iPad והן עלולות לא לעבוד כמו שצריך. כל מי שמכיר את השפות הללו, יוכל ללמוד את Objective C בקלות רבה, ולכן, על מנת להימנע מחוסר תאימות מושלמת, ומהגבלה ביכולת להשתמש בכל פונקציות ה-UI המובנות, רצוי לפתח ב-Objective C ולא להתפשר".
אילו סביבות צריך להכיר?
ה-iPad מריץ מערכת הפעלה המבוססת על OS-X , מערכת ההפעלה העשירית של מקינטוש. שמה של מערכת ההפעלה הייעודית הוא OS 3.2 והיא אותה מערכת ההפעלה של ה-iPhone דור 3. המערכת עצמה היא סגורה, אבל ניתן לפתח יישומים בשבילה על גבי סביבת פיתוח (SDK) ייעודית.
אורן: " סביבת הפיתוח 3.2 זהה לסביבות הקודמות כאשר נוספו מספר טכנולוגיות חדשות שנועדו לתמוך בתצוגה הגדולה של ה-iPad, כמו האפשרות לפיצול מסכים. כמו כן, סביבת הפיתוח מאפשרת ליצור קובץ בינארי ייעודי אחד ל-iPad, שיתמוך גם בגרסאות ה-iPhone וה-iPod. עובדה זו מקלה על המפתחים ומוזילה את עלות הפיתוח, שכן במקום ליצור גירסא נפרדת לכל משפחת מכשירים, הם יוכלו ליצור גירסא אחת שתתאים לכולם, ולהעלות אותה ל-App Store כקובץ אחד בלבד".
החיסרון, למי שתהה אגב, הוא שבהמשך למדיניות המוכרת של Apple (להוציא מוצרים שהחל מהחומרה וכלה בתוכנה, ידברו Appleית בלבד) - מפתח עצמאי שירצה לפתח יישומים למכשיר החדש, יוכל לעשות זאת רק על גבי מחשב Mac.
פיתוח ליכולות הממשק המיוחדות של הiPad
ה-iPad מגיע עם מסך מגע ותכונות מאוד ייחודיות לו, שמשדרגות בצורה משמעותית את חווית המשתמש. בין תכונות אלו ניתן למנות את ה ג'ירוסקופ , ה- Pinch וה- Swipe .
אבירן: "התכונות האלו הן מה שהופך כל מוצר של אפל למוצר כל כך נחשק. בתחילת דרכי היה לי מאד קשה לשכנע מתכנתים שפעולת Swipe למשל, נחוצה מאד לפונקציה כלשהי- וזה לא סתם אפקט שנועד להכביד עליהם את תהליך הפיתוח. הדבר הכי טוב שיצא מהצלחת ה-iPhone, לדעתי, הוא חינוך של ציבור מתכנתים גדול מאד - שלמד להבין שמשתמשי הגדג'טים של אפל לא מחפשים אפליקציות משעממות. חווית השימוש חשובה להם לא פחות, והיא חלק בלתי נפרד מהציפיות שלהם ממכשירים של אפל".
אורן: "על מנת לפתח אפליקציות שמשתמשות בפונקציות האלו, גם המעצב וגם המפתח צריכים להכיר היטב את ה- API של המכשיר, ולדעת איך לנצל אותו. שתי אפליקציות יכולות להיות יעילות במידה שווה, אבל סביר להניח שהאפליקציה שתדע להשתמש בתכונות "מגניבות" ויצירתיות, עם ממשק משתמש אינטואיטיבי, תזכה ליותר הצלחה בקרב המשתמשים הממוצעים של Apple".
האם הגיע הסוף לעיצוב ופיתוח ב-Flash?
הבעיה הגדולה ביותר של ה-iPad היא רשת האינטרנט, הזירה שאמורה להיות הזירה החזקה שלו. Apple הודיעה שאין בכוונת המכשיר לתמוך ב- Flash , אחד מהפורמטים הוותיקים והנפוצים באינטרנט. עם זאת, דפדפן המכשיר תומך ב-HTML5 ומאחר וזהו סטנדרט התכנות הרשתי החדש, יש מחסור במפתחים המכירים אותו. אתרי Flash מסורתיים כמו YouTube , כבר מציגים תמיכה חלקית ב-HTML5, ואם יוטיוב עשתה צעד בכיוון הזה, סביר להניח ששאר האתרים יחרו-יחזיקו בעקבותיה. אדובי, החברה שמפתחת ומשווקת את Flash, לא מתכוונת לתת למלחמה הזו לשקוע, ואחד העובדים שלה כבר דאג להעלות לרשת בלוג, בו הוא מציג איך יראו אתרים שתומכים ב-Flash למי שינסה לגלוש אליהם ב-iPad שלו . יהיה מעניין בהמשך...
אבירן: "מבחינת יכולות טכניות, ה-iPad יכול להתגבר על המחסור בתמיכה בפורמט ה-Flash, אבל הבעיה היא בכך שלא ניתן להשתמש בסביבת הפיתוח והעיצוב של Flash, שמוכרת מאוד למעצבים ומציעה פתרון פשוט לעיצוב עם אנימציה וקטורית, לסביבה זאת כרגע אין תחליף. כיום המצב לא אופטימלי מבחינת כלי העבודה של המעצבים ל-iPhone, ולכן רואים פחות אנימציה באפליקציות וסביר להניח שזה יהיה המצב גם ב-iPad. כשלוקחים למעצבים את הכלים המיידיים, זה מתבטא בד"כ במחסור של מוצרים מקוריים ומלאי דמיון. עם כל הכבוד ל- HTML5, וליכולות הוידאו והמדיה המרשימות שלו, הוא נותן פיתרון לוידאו ולעוד מספר אלמנטים חשובים אך בהחלט לא נותן פתרון מלא לכל מה שה-Flash מציע.
בקרוב המצב הולך להשתנות עם שחרור גרסת CS5 של Flash, בו Adobe מאפשרת פיתוח של אפליקציה מלאה ב-Flash, כולל שימוש בכל כלי האנימציה הותיקים ותכנות ב - Action Script 3 המוכר. אני אישית מאד סקרן לראות לאן זה יקח את השוק. בעוד שצעד זה ייתן מענה לאפליקציות מבוססות Flash, תשאר בעינה הבעיה של פיתוח אתרי Flash שלא נתמכים בדפדפן הספארי של ה-iPad - שם אין ברירה אלא לחכות ולקוות ש-Apple יאשרו תקן מסויים של Flash או תחליף הולם לתכני מדיה מורכבת. יש פה מאבק בין שתי ענקיות - Apple ו-Adobe - לאחרונה, כפי ש-CS5 מראה, אין בעיה לייצא אפליקציות ל-iPad ישירות מתוכנת ה-Flash, אבל היא לא מעוניינת בכך, ולא בכדי - כרגע 19 מתוך 20 החברות הסלולרית בעולם, כבר תומכות בפלאש - כולן חוץ מ-Apple".
פיתוח אפליקציות - מזונן של חברות ההזנק
בישראל פועלים מספר חברות, ופרילאנסרים, המפתחים אפליקציות במטרה להעלותן ל-App-Store. על מנת לפתח אפליקציה חוקית, שתועלה ל-App Store של Apple, יש לעמוד בחוקי החברה, אבל קיים כמובן גם המסלול החוקי פחות, שאולי לא יציב את האפליקציה שלכם בחנות המקוונת של Apple, אבל בשיווק נכון, עשוי להניב לכם רווח כלכלי לא רע. בהמשך, סביר להניח שחברות גדולות יותר (כמו בנקים, שירותי דואר, ספקיות תוכן, חברות הסלולר, חברות פרסום וכו') יכנסו לתחום, ויבנו אפליקציות iPad ייעודיות לשירותיהן. כשזה יקרה, הדרישה למעצבים ולמפתחים מכל הסוגים שהוזכרו עד כה, תגדל עוד יותר.
חיה: "כבר כיום ניתן לראות התעוררות בשוק חברות ההזנק שעוסקות בפיתוח אפליקציות ייעודיות ל-iPhone וסביר להניח שאותן חברות יפתחו את האפליקציות לאח הגדול שלו, ה-iPad. עובדים עם נסיון מעשי בפיתוח אפליקציות מוביליות בכלל ול-iPhone בפרט, נחשבים למבוקשים מאוד".
אבירן: "ניתן לחלק את החברות שפונות אלי לשניים: חברות סטארט-אפ עם מוצרים ייעודים ל-iPhone, וחברות ועסקים שרוצים להציג "קדמה שיווקית" ומשתמשים ב-iPhone ככלי פרסומי. דוגמה לסוג השני היא אפליקציה לספירת קלוריות, שעיצבתי לקליניקה לתזונה כדי לייצר לקליניקה מיתוג כחדשנית ומובילה בתחומה. חלק מהלקוחות לא מבינים את השימוש ב- iPhone ומפתחים אפליקציה שאין בה שום ערך מוסף למשתמשים, והמטרה העומדת לנגדן עיניהם היא פשוט להיות שם, כי זה טרנד לוהט".
פיתוח נכון של מוצר, אם כן, צריך לכלול את התובנה, שלמשתמשי ה-iPad יש אופי נורא מסויים, ושאם חברה מעוניינת לפתח מוצר שיצליח לשדר מסר לאותם משתמשים, היא לא יכולה להסתפק במוצר משמים וחסר מעוף, ורצוי שבפיתוח המוצר, תשולב מחלקת השיווק של החברה.
האם אתם חשים שיש עליה בעניין של חברות בישראל, לתפירת אפליקציות למכשיר, או שרוב האפליקציות שאתם מתכננים הן אפליקציות ל"חווית משתמש" גרידא?
אבירן: "כרגע הבעיה הגדולה בישראל היא עלות הפיתוח מול אחוז המשתמשים הצפוי להשתמש באפליקציה. ביום בו אפליקציה ניידת תתמוך בכל סוגי המכשירים הניידים, עלות הפיתוח תהיה שווה לכל נפש ונראה יותר אפליקציות מגוונות. כפי שהזכרתי קודם, לאפליקציות היום יש תפקיד של תדמית - להראות קידמה טכנולוגית של החברות ולזכות באהדה. כמות הישראלים המשתמשים ב-iPhone וכמות המשתמשים שצפויים להשתמש ב-iPad היא לא גבוהה בצורה שיכולה לפרנס את החברות. עם זאת, אסור לשכוח שיש חברות בישראל שמייעדות את מוצריהן לשוק הבינלאומי- שם הסיפור שונה לחלוטין".
אורן: "נצטרך לחכות ולראות אם ה-iPad יהיה הצלחה גם בארץ. אם הוא יצליח, סביר להניח שתהיה לו דרישה בדומה לדרישה שעורר ה-iPhone".
סיכום
עדיין לא ברור מה תהיה מידת הצלחתו של ה-iPad בישראל, והאם הוא יצליח לשחזר את נסיקתו המטאורית של אחיו הקטן. עם זאת, כבר עכשיו ניתן לראות שחברות אחרות, דוגמת HP, לא שוקטות על שמריהן, ומפתחות מכשירי Tablets משל עצמן. כניסתם של מתחרים אחרים לשוק (דוגמת מיקרוסופט, גוגל וכו'), עשויה להפוך את פיתוח האפליקציות הניידות לתחום לוהט. לאור העובדה כי כמות המפתחים והמעצבים בתחום היא קטנה, עובדי הייטק שיעברו הסבה לפיתוח אפליקציות ניידות, עשויים להפוך למצרך מבוקש מאוד.
* תודה למשתתפי פורום הייטק בתפוז, שעזרו בתחקיר הראשוני של הכתבה.
הרשומה הופיעה במקור בבלוג של דיאלוג בקפה דה מרקר:
http://cafe.themarker.com/view.php?t=1536524