על החשיבות בעריכת צוואה ערוכה כדין, וזאת כדרך היחידה להוריש את רכושכם בדרך חלוקה שונה מזו הקבועה כברירת מחדל בחוק הירושה
בית-המשפט העליון חזר וקבע, כי "האפשרות היחידה העומדת בפני אדם להסדרת ירושתו לאחר מותו שלא על פי החלוקה שקובע הדין, היא באמצעות צוואה, באחת מהדרכים הקבועות בחוק הירושה... המנוח מדבר דרך צוואתו".
בהקשר זה, נקבע עוד, כי חשבון משותף, הכולל סעיף "אריכות ימים", ואפילו הסכם ממון (לרבות הסכם שאושר בביהמ"ש) אינם מהווים או יכולים להוות "צוואה" או תחליף לה, וזאת ככל שמדובר בבני-זוג, אשר בעת פטירתו של מי מהם היו נשואים באופן פורמאלי (לרבות בנישואין אזרחיים).
בתוך כך, נפסק, כי "דין הירושה הישראלי אינו מוכן להכיר בהסכמה בין שניים ביחס לגורל הירושה כלפי מי מהם. הסכם כזה בטל, לרבות האפשרות שצד אחד, למשל בן הזוג, יוותר על זכויותיו לרעהו... גם מנקודת מבטה של כוונת בני הזוג, אין להניח כלל שהסכם ממון שנערך ביניהם נועד לשמש צוואה עבור כל אחד מהם. במישור המעשי, על צד העורך הסכם ממון לדעת כי יהא עליו לערוך גם צוואה אם אין הוא מעוניין בחלוקת רכושו בהתאם לחוק הירושה".
יצוין, כי ברירת המחדל לפי חוק הירושה, הינה, שעזבונו של אדם, אשר לא הותיר אחריו צוואה כלשהי, יחולק כך שבן או בת הזוג יקבל/תקבל מחצית ואילו המחצית הנוספת תחולק באופן שווה בין ילדיו של הנפטר (וזאת, ככל שבעת הפטירה היה המנוח נשוי באופן פורמאלי והותיר אחריו ילדים, בין אם מנישואיו אלה ובין אם מנישואים קודמים).
לפיכך, ובהתאם לפסיקתו זו של ביהמ"ש העליון, נקבע, למשל, ע"י ביהמ"ש המחוזי בת"א, כי אישה, אשר במשך עשרות שנים חיה בנפרד מבעלה (שבעצמו התגורר מזה שנים בחו"ל), ואף הייתה מצויה במערכת זוגית אחרת, תירש מחצית מעיזבונו, וזאת היות ובעת פטירתו היו הם עדיין נשואים פורמאלית, בעוד שהוא לא הותיר אחריו צוואה הקובעת אחרת.
כך נפסק גם לגבי אלמנה, שנישאה לבעלה המנוח בנישואים קונסרבטיביים ושבעת חייהם המשותפים ניהלו (מרצון) הפרדה רכושית מוחלטת; ואילו ביהמ"ש לענייני משפחה בת"א פסק לאחרונה, כי אישה, שהייתה נשואה לבעלה למשך 25 ימים בלבד (!) עד לפטירתו, תירש מחצית מעיזבונו, תוך שדחה את טענת ילדיו מנישואיו הקודמים, לפיה הסכם הממון שנכרת ביניהם, ואושר ע"י נוטריון, מהווה "צוואה בפני רשות".
במקרה אחר, דחה ביהמ"ש לענייני משפחה בקריות, בקשתם של בני-זוג לאשר הסכם ממון שנכרת ביניהם, וזאת בשל כך שההסכם שהוגש לאישורו כולל הוראות "הורשתיות" (כגון שבעת פטירת הבעל, זכויותיו בבית (מחצית) תעבורנה לאישה, והיה ובעת פטירתו לא תהא האישה בין החיים, תעבורנה מלוא הזכויות בבית לבנותיה מנישואיה הקודמים).
על כן, היה ובדעתכם וברצונכם, כי לאחר פטירתכם יחולק עיזבונכם באופן שונה מזה הקבוע בחוק הירושה, עליכם לערוך צוואה כדין - ויפה שעה אחת קודם!
- האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי (ט.ל.ח).
- לנוכחותכם, אפשר לקיים פגישה בבית הלקוח.
- עו"ד אורי פנטילט הינו בעל ותק של 16 שנים במקצוע, ובין תחומי התמחותו ועיסוקו מצויים ענייני משפחה ומעמד אישי, לרבות ירושות, צוואות והתנגדויות לבקשות לצו ירושה או לצו קיום צוואה.