כיצד פעילות גופנית אירובית כוח וללא פעילות גופנית משפיעה על הריכוז ומייטביות ביומיום בקרב אנשים 18-30 שיש להם ADHD
1.1 השפעת פעילות גופנית על תפקודים קוגניטיביים.
בשנים האחרונות, הולך וגדל העניין המחקרי בקשר שבין פעילות גופנית לבין שיפור התפקודים הקוגניטיביים, במיוחד בתחום הקשב והזיכרון. פעילויות גופניות, כגון פעילות אירובית (כגון ריצה, הליכה, רכיבה על אופניים) ותרגילי משקל גוף (כגון שכיבות סמיכה, סקווטים), מהוות כלים נפוצים לשיפור הבריאות הפיזית, אך יש להן גם השפעות חיוביות רבות על הבריאות המנטלית. Smith et al. (2018) מצאו במחקרם שפעילות אירובית משפרת את התפקודים הקוגניטיביים בקרב צעירים ומבוגרים כאחד, עם דגש על שיפור בזיכרון העבודה ומהירות התגובה.
הקשר בין פעילות גופנית לשיפור הקשב מבוסס על השפעות הפיזיולוגיות והנוירולוגיות של פעילות גופנית על המוח. מחקרים מראים כי פעילות אירובית מסייעת להגברת זרימת הדם למוח, מעלה את רמות החמצן והחומרים המזינים לתאי המוח, ומסייעת ביצירת קשרים סינפטיים חדשים בין נוירונים. בנוסף לכך, נמצא שתרגילי משקל גוף מחזקים את מערכת העצבים, מגבירים את היכולת הריכוזית של המוח, ומשפרים את הקואורדינציה בין המוח לגוף.
1.2 היתרונות הקוגניטיביים של פעילות גופנית.
הספרות המחקרית מדגימה שוב ושוב את ההשפעות החיוביות של פעילות גופנית על הקשב. לדוגמה, מחקר של Tomporowski et al. (2008) מצא כי משתתפים שעסקו בפעילות גופנית הראו שיפור משמעותי ברמות הקשב וביכולת לפתור בעיות מורכבות בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא עסקה בפעילות גופנית. כמו כן, תרגילים אירוביים ותרגילי כוח נמצאו מועילים בשיפור מהירות התגובה בקרב צעירים.
למרות שמרבית המחקרים מתמקדים בהשפעות חיוביות של פעילות אירובית, מחקרים נוספים מצביעים על כך שתרגילי כוח ומשקל גוף, המשפרים את היכולת הפיזית והסיבולת, מסייעים גם הם לשיפור ביכולות הקשב ובזיכרון העבודה. Johnson et al. (2019) הראו במחקרם כי משתתפים שביצעו תרגילי כוח במהלך שמונה שבועות הראו שיפור משמעותי במהירות התגובה ובזיכרון העבודה בהשוואה לאלו שלא עסקו בתרגילים אלו.
1.3 חשיבות המחקר הנוכחי.
המחקר הנוכחי נועד להמשיך את ההבנה של השפעת סוגי פעילות גופנית שונים על הקשב והתפקודים הקוגניטיביים, תוך התמקדות בשני סוגים של תרגילים: תרגילי משקל גוף ופעילות ספורטיבית אירובית. הבנת ההשפעה של סוגי התרגילים השונים על רמות הקשב והתפקודים הקוגניטיביים תסייע בפיתוח תוכניות אימונים יעילות יותר לשיפור היכולות המנטליות בקרב מבוגרים, ותיתן כלים נוספים לקידום אורח חיים בריא ומנטלית חזק.