מהו יפוי כח מתמשך ומדוע חשוב לערוך אותו
ייפוי כוח מתמשך הוא הליך משפטי המאפשר לאדם להתכונן, מבעוד מועד, ליום בו לא יהיה כשיר פיזית או מנטלית לנהל את ענייניו. באמצעות ההליך, הוא יכול לשרטט קווי מתאר ואפילו הנחיות מפורטות לאופן בו יתנהלו ענייניו, העסקיים, הפיננסיים, האישיים והרפואיים. למעשה מדובר במנגנון שקצת מזכיר את זה של הצוואה, אך בשונה מצוואה שנכנסת לתוקף רק אחרי הפטירה, ייפוי הכוח המתמשך יכנס לתוקף עוד בחיי מי שערך אותו, אם וכאשר מצבו הרפואי יתדרדר ויהפוך אותו, בלתי כשיר משפטית לקבל החלטות. בחברה מערבית מודרנית שמקדשת את חופש הפרט ואת זכות האדם על גופו, העניין הזה אולי נשמע טריוויאלי, אך האמת היא שעד לפני פחות מעשר שנים המציאות המשפטית בישראל היתה שונה בתכלית.
תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית
עד שנת 2016 האופציה של 'ייפוי כוח מתמשך' לא היתה קיימת ועבור מי שלקה במחלה ניוונית שבסבירות גבוהה תוביל למצב של אובדן כשרות תפקודית ומשפטית, לא היה מענה טוב לקראת העתיד. האופציה היחידה היתה מינוי אפוטרופוס עתידי. אך מרגע שהאפוטרופוס היה מקבל את המושכות לידיו, גם המונופול על קבלת ההחלטות נותר בידיו. נכון שניתן היה לבחור אפוטרופוס אמין שניתן לבטוח בו שימלא אחר רצון הממנה, אך לא היתה באמת ביקורת שיפוטית ספציפית על העניין הזה ובטח שלא היה קובץ של הוראות שניסח הממנה ושיש להן תוקף משפטי. זה, בתמצית, הלוז של מנגנון ייפוי הכוח המתמשך.
הנוהל בא לעולם בשנת 2016 כאשר נחקק התיקון ה-18 לחוק הכשרות המשפטית. במסגרת התיקון החדש יכול כל אדם בגיר הנמצא בדעה צלולה, למנות לעצמו אפוטרופוס על פי בחירתו, ולצרף למינוי הזה הנחיות ספציפיות הנוגעות לטיפול הפיזי בו (למשל, אם הוא מעוניין להיות מטופל בבית או במוסד שיקומי); להטוות את דרך הטיפול בענייניו הפיננסיים והקצאת הכספים שלו; ולהנחות את אופי הטיפול הרפואי בו כולל ההחלטה האם ומתי לבצע בו טיפול החייאה מציל חיים או להסתפק בטיפול פליאטיבי תומך.
איך מבצעים ייפוי כוח מתמשך?
אם בעבר מינוי אפוטרופוס מבעוד מועד דרש הליך משפטי יחסית סבוך. היום ניתן לבצע הליך של ייפוי כוח מתמשך אצל עורך דין שעבר הכשרה והסמכה מטעם האפוטרופוס הכללי, כמו למשל עורך הדין לירון דוד בטיטו.
ברגע שאיתרתם עורך דין מתאים מדובר בהליך קצר שיכול להתבצע תוך שעתיים.
למרות שההליך הזה פתוח לכולם, בפועל מי שבדרך כלל יעשו אותו הם אנשים מבוגרים החוששים שהם בהתחלה של תהליך דמנטי, אנשים הלוקים במחלות ניווניות חשוכות מרפא כמו ALS ואנשים שעובדים במקצועות בסיכון גבוה לתאונות שעלולות להותיר אותם נטולי כשרות פיזית או מנטלית.
ייפוי הכוח המתמשך, יכנס לתוקף בשני מקרים. הראשון כאשר הממנה הצהיר שהגיע הזמן והוא מתקשה לקבל את ההחלטות בעצמו, השני כאשר מבחינה פיזית או מנטלית הוא אינו כשיר ואז ההנחיות בייפוי הכוח יהיו בגדר 'טייס אוטומטי' המשקף את רצונו.
קטגוריות של ייפוי כוח מתמשך
קיימים סוגים שונים של ייפוי כוח מתמשכים, לעיתים המסמך הסופי מתייחס לכמה קטגוריות, לעיתים רק לאחת מהן.
ייפוי כוח מתמשך לעניינים אישיים
ייפוי כוח המתווה את אופן הטיפול השוטף תנאי המגורים והאשפוז או מקום המגורים והאשפוז.
ייפוי כוח מתמשך לניהול הרכוש והפיננסיים
ייפוי כוח המתווה את אופן ניהול העניינים הפיננסיים, השימוש בכסף וברכוש. כולל הרשאות ספציפיות לאנשים ספציפיים.
ייפוי כוח מתמשך רפואי
ייפוי כוח המתווה את אופן הטיפול הרפואי כולל התמודדות עם מצבי החייאה. לעיתים, בייפוי כוח מהסוג הזה ה'ממונה' יהיה רופא או איש מקצוע רפואי.
עבור מרבית האנשים, הנמצאים במצב צלול וביכולת פיזית המאפשרת להם תפקוד והבנה של המציאות, הקונספט של 'ייפוי כוח מתמשך' עשוי להיראות כעניין פעוט או 'טכני'; אך מי שמבין שהוא נמצא בתהליך הידרדרות ורוצה לשמור על כבודו ועל האינטרס שלו ושל יקיריו (באופן שהוא תופס אותו), המנגנון הזה הוא חבל הצלה אדיר וזה ממש לא מקרה שהוא נתפס היום כאבן דרך בתחום זכויות הפרט בישראל.