פיברומיאלגיה - תסמונת שמעבר לבלוטת התריס

בתאריך 22 אוגוסט, 2018

פיברומיאלגיה הנה תסמונת של כשלים רב מערכתיים, הבאים לידי ביטוי בסימפטומים, אשר שונותם גבוהה, והם בעלי שונות גבוהה גם ברמת העצמה והחומרה בה הם מופיעים. הפיברומיאלגיה כתסמונת הנה צעירה יחסית ורבים מן המחקרים העוסקים בתחום מחקר צעיר זה עדיין מתאפיינים במחקרי "הביצה והתרנגולת".

פיברומיאלגיה - תסמונת שמעבר לבלוטת התריס

האם פיברומיאלגיה היא שיבוש חמור בפעילות בלוטת התריס

האיזון ההורמונלי של בלוטת התריס והתמודדות עם פיברומיאלגיה

פיברומיאלגיה הנה תסמונת של כשלים רב מערכתיים, הבאים לידי ביטוי בסימפטומים, אשר שונותם גבוהה, והם בעלי שונות גבוהה גם ברמת העוצמה והחומרה בה הם מופיעים. הפיברומיאלגיה כתסמונת הנה צעירה יחסית ורבים מן המחקרים העוסקים בתחום מחקר צעיר זה עדיין מתאפיינים במחקרי "הביצה והתרנגולת".

מחקרים אלה בתחום הפיברומיאלגיה מנסים לאתר ולברר את יחסי הגומלין בין המערכות אשר נפגעות והסימפטומים השונים, דומיננטיות, ראשוניות ומקורות וגורמים לתסמונת. עקב גילו הצעיר של המחקר הוא עדיין מושפע ביותר מהרקע הרפואי או המדעי של החוקר.

על אף שכיום נוטים באופן מובהק לראות בפיברומיאלגיה תסמונת שמקורה שיבוש רב מערכתי לעתים ללא גורם ברור ולעתים אף בתופעה שלה גורמים מרובים. הרי שמקובל היום לקשור בין פיברומיאלגיה ושיבושים חמורים בפעילות בלוטת התריס. זאת בשל סימפטומים משותפים רבים לשתי תופעות אלה,  בעיקר במצבי  קיצון של המחלות.

בלוטת התריס ופיברומיאלגיה

יחסי הגומלין בין פיברומיאלגיה לאיזון הורמונלי ותפקידה של בלוטת התריס במערכת ההורמונלית שלנו, הפכה מקובלת כיום. יש אפילו הרואים בשיבוש פעולתה של בלוטת התריס, אובדן האיזון ההורמונלי, גורם מכריע ואף ראשוני להופעתם של הסימפטומים המגדירים את הפיברומיאלגיה כיום.

השאלות המחקריות, גישות ודרכי הטיפול רבות המקבלות יחסי גומלין אלה (בין תפקודי בלוטת התריס, האיזון ההורמונלי ופיברומיאלגיה), מבססות את דרכי ההתערבות התרפויטיות במטרה להחזיר את המערכות השונות לאיזון וכך לאפשר למטופל לשוב אט אט לשגרת חיי יומיום סבירה ללא סבל.

ראוי לציון שכיום די מקובלת הגישה הרואה בפיברומיאלגיה מקרה קיצון ואף בלתי הפיך שאמנם ניתן להקל בסבלם של הלוקים בו אך לא ניתן להחלים מפיברומיאלגיה והטיפול בה הוא לכל החיים, כמו במחלות כרוניות אחרות.

קיימות גישות טיפוליות אשר מאפשרות כיום הכחדה כמעט מוחלטת של הסימפטומים הנלווים לתסמונת זאת. אחת הדרכים הטיפוליות שלהם הצלחה מוכחת ארוכת שנים, היא טיפול בגואיפנזין אשר ניתן למטופלים במינון מותאם אישית, על פי מאפייניהם של הסימפטומים ומשתנים רבים נוספים. טיפול זה אינו נפוץ בשל כך שהגואיפנזין משמש ככלי טיפולי בפרוטוקול התערבות של מחלות אחרות ואינו משוייך ישירות לטיפול בתסמונת זאת.

דוגמא לגישות מחקריות וטיפוליות לפיברומיאלגיה

רופא או חוקר בתחום הכאב, יערוך מחקרים מנקודת הגישה הרואה בכאב סימפטום מרכזי. דרך הטיפול תהייה נגזרת של מחקר זה, תוך הפניית משאבי טיפול אל הכחדת הכאב באמצעות טיפולים תרופתיים כאלה ואחרים ואפילו התערבות משמעותית יותר.

גסטרולוג או חוקר בתחום מערכות העיכול וחילוף החומרים יפנה את מחקרו אל תפקודים שונים או ליתר דיור תפקודים לקויים של מערכת העיכול והפרוגנוזה אף היא תורכב באמצעים תרפויטיים שתפקידם לשפר את פעילות מערכת העיכול ולהחזירה לתחום הנורמה המקובלת.

המחקרים הנוירולוגים מנסים לאתר התוויות ומאפיינים של התסמונת אשר באים לידי ביטוי בשיבוש הפעולה של מערכת העצבים. הן המרכזית והן הפריפריאלית שיבושים שלעתים נית לזהות את מאפייניהם בבדיקות MRI ואמצעי הדמיה ומדידה אחרים. גם דרכי הטיפול של גורמי בתחום הנוירולוגיה יבקשו להחזיר לפעילות מאוזנת את המערכות הנוירולוגיות.

נוירולוגיה ופסיכיאטריה משיקות לעתים, לכן תתייחס הנוירולוגיה אל האספקטים הנפשיים של המחלה. הנוירולוגיה, תציע דרכי התערבות המתבססים על תרופות פסיכיאטריות, אשר השפעתן  ממוקדת במערכת העצבים המרכזית בעיקר.

נחזור ונדגיש כי כיום מקובל לראות בפיברומיאלגיה תסמונת רב מערכתית. לכן מומלץ לפנות לרופא המטפל בתסמונת מתוך ראיה זאת. רופא אשר מקבל את העמדה המזהה בתסמונת כתופעה רב מערכתית מורכבת. לכן שיש לבחון כל מקרה לגופו ולהתאים למטופלת דרך התערבות ייחודית. הן באמצעי ההתערבות והן במינוני תרופות.

מאמרים נוספים...