פירוק שיתוף בין בני זוג פירוק שיתוף בגירושין מתחלק לשני מצבים , הראשון לבני זוג שהתחתנו לפני ינואר 1974 ובעצם בטרם חוק יחסי ממון בין בני זוג נכנס לתוקפו, עליהם תחול הלכת השיתוף וכל אחד מבני הזוג יוכל להגיש תביעה לפירוק שיתוף בנכסים בכל עת וזאת לצורך הפרדה כלכלית בין בני הזוג. המצב השני מתייחס לבני זוג שהתחתנו לאחר ינואר 1974 או ליתר דיוק לאחר כניסתו לתוקף של חוק יחסי ממון בין בני זוג, שאומר שבמידה והנישואין פקעו בשל גירושין יחול הסדר איזון משאבים הקובע כי כל נכס שנצבר ביחד (למעט ירושה, מתנה, ונכס שנרכש לפני הנישואין) יאוזן בין בני הזוג באופן שוויוני החוק מתייחס לחשבון בנק, זכויות פנסיוניות, סוציאליות, פיצויים, ביטוחי מנהלים וכיו"ב. כמו כן, פירוק שיתוף בדירה משותפת וברכבים. תביעה לפירוק שיתוף ואיזון משאבים תוגש בדרך כלל כתביעה אחת.
למעט ירושה, מתנה, ונכס שנרכש לפני הנישואין) יאוזן בין בני הזוג באופן שוויוני
החוק מתייחס לחשבון בנק, זכויות פנסיוניות, סוציאליות, פיצויים, ביטוחי מנהלים וכיו"ב. כמו כן, פירוק שיתוף בדירה משותפת וברכבים. תביעה לפירוק שיתוף ואיזון משאבים תוגש בדרך כלל כתביעה אחת.
דירה משותפת
הנכס בעל הערך הגדול ביותר, הוא בדרך כלל דירת המגורים אותה רכשו הצדדים במהלך נישואיהם, ואף ברוב המקרים בני הזוג מתגוררים באותה דירה.
ואולם כאשר בני הזוג או אחד מבני הזוג החליט על "פירוק החבילה" עולה השאלה מה קורה עם אותה דירה משותפת??
במצב האידיאלי בני הזוג יגיעו להסכמות בעניין הדירה בדרכי נועם ויחליטו מי מהצדדים נשאר בדירה או לחילופין מכירת הדירה לצד שלישי וחלוקת התמורה באופן עליו החליטו .
במצב בו בני הזוג לא מגיעים להסכמות ביניהם בעניין הנכס יאלצו להגיע להליך שנקרא פירוק שיתוף.
פירוק שיתוף
כאשר אחד מבני הזוג מעוניין בחלוקת הדירה, המונח המשפטי נקרא "פירוק שיתוף" בדירה, לפיו יוכל הצד המעוניין בפירוק שיתוף לפנות לבית המשפט בתביעה לפירוק שיתוף, שבעצם יוחלט על מכירת הדירה וחלוקת התמורה בין בני הזוג.
חוק המקרקעין תשכ"ט 1968 קובע כי אדם השותף במקרקעין מסוים רשאי בכל זמן לפרק את השיתוף במקרקעין, עניין זה רלוונטי גם לבני זוג אשר רשומה על שמם דירה משותפת.
תביעה לפירוק שיתוף (בין בני זוג) תוגש לבית המשפט לענייני משפחה אשר מוסמך לכפות על בן הזוג שמסרב למכור את הדירה, למכור אותה בניגוד לרצונו במסגרת פירוק שיתוף כולל. הליך שכזה מתבצע בדרך כלל לאחר חוות דעת של שמאי ולאחר מינוי כונס נכסים שימכור את הדירה בפועל.
אתם בוודאי שואלים מה קורה עם ההורה המשמורן שעליו להבטיח קורת גג לילדים?
סעיף 40 לחוק המקרקעין קובע כי כל פירוק שיתוף בדירת מגורים משפחתית ייעשה רק לאחר הסדרת מדור חלופי עבור הקטינים וההורה המשמורן הגרים בדירה. במקרים אלו רשאי בית המשפט לעכב את ההחלטה על פירוק השיתוף עד אשר יוכח כי הוסדרה קורת גג עבור הקטינים וההורה המחזיק בהם.
יצוין כי, כל מקרה נדון לגופו ולבית המשפט ישנו שיקול דעת רחב בעניין, ולרוב הוא יכריע בתביעה לפירוק שיתוף בנפרד מהליכי הגירושין, כמו כן, תביעה לפירוק שיתוף איננה שוללת קבלת מזונות זמניים ומדור זמני.
לסיכום:
חשוב להבין כי תביעות רכושיות מצריכות ידע רב, ניסיון, יצירתיות משפטית והבנה של דיני המשפחה. לרוב מדובר בתביעות המצויות במרכזו של הסכסוך והשפעתן קריטית להליך כולו, ועל כן יש לבחור בעו"ד המתמחה בדיני המשפחה בלבד.
עו"ד ומגשר גיא שצברג מתמחה בדיני המשפחה לרבות בתביעות רכושיות.